Boćki. Album rodzinny – młodość

[Plansza otwierająca wystawę]

Plansza 2.
Filomena Piotrowska, pierwsza z lewej, z koleżanką Lucyną Oleksiuk i kolegą Eugeniuszem Boratyńskim, Lipiny, lata 50. XX w. (zdjęcie ze zbiorów Filomeny Piotrowskiej)

Plansza 3. Młodzież na zabawie, Starowieś, lata 60. XX wieku. Zdjęcie ze zbiorów Nadziei Wołosik[

BARM PLANSZA 4

[4]

Plansz 5. ➊ Od lewej Walentyna Jurczuk z koleżanką Marią Załuską, Dubiażyn, lata 50. XX w. ➋ Jadwiga Derehajło, Boćki, 1958 r. ➌ Od lewej Mikołaj Nikołajuk i Sionij Terentiuk, Sasiny, lata 60. ➍ Felicja Bąkowska z domu Małyszczuk, Lubiejki, 1938 r. ➎ Koleżanki Walentyny Jurczuk, 1952 rok ➏ Od lewej Teofila Osmólska z koleżanką Janiną Andrzejewską, Supraśl, 1959 r. ➐ Od prawej Antonina Chmur z koleżanką, Sobiatyno, 1951 r.

Plansza 6. ➊ Pierwszy z prawej Zygmunt Mężyński, Bodaki, lata 60. XX w. ➋ Pierwszy z prawej Zygmunt Mężyński, okolice Łomży, 1957 r. ➌ Od lewej Wiktor Zembrowski, Teresa Markowska, Bronisław Kondrat, Zygmunt Mężyński, Bodaki, lata 60. ➍ Od lewej Kazimierz Markowski, Zygmunt Mężyński, Bodaki, rzeka Nurzec, lata 50. XX w. ➎ Bronisława Kaczyńska, po środku w pierwszym rzędzie, z koleżankami, Boćki, rzeka Nurzec, lata 50. XX w. ➏ Od lewej Zygmunt Mężyński i Kazimierz Markowski, Bodaki, rzeka Nurzec, lata 50. XX w.

BARM plansza 7

[7]

Edward Karnaszewski w otoczeniu rodziny przed przysięgą wojskową, Białystok, lata 70. XX w. (Zdjęcie ze zbiorów Kazimiery Karnaszewskiej)

➊ Edward Jakubowski, lata 50., Warszawa ➋ Eugeniusz Timoszuk podczas służby wojskowej, trzeci z lewej, Gdańsk, lata 50. XX w. ➌ Czesława Burba podczas służby w Powszechnej Organizacji „Służba Polsce”, Kikowo, lata 50. XX w. ➍ Aleksander Rynans, Pyry koło Warszawy, 1956 r. ➎ po środku Eugeniusz Timoszuk podczas podczas służby w Powszechnej Organizacji „Służba Polsce”, Włochy k. Warszawy, koniec lat 40. ➏ Józef Antoszuk, Szczecin, lata 50. XX w.

BARM plansza 10

[10]

Plansza 11. Po środku Janina Soczuk, czwarty od lewej Aleksander Soczuk, Bystre, lata 60. XX w. (Zdjęcie ze zbiorów Janiny Soczuk)

Plansza 12. Mikołaj Kapustnik i Renata Litwińczuk (zdjęcie po lewej) oraz Maria Kapustnik (zdjęcie po prawej), Starowieś, lata 60. XX w. (Zdjęcia ze zbiorów Marii Kapustnik)

Plansza 13. Grzegorz Pawlukiewicz podczas orki, Pasieka, lata 60. XX w. (Zdjęcie ze zbiorów Luby Pawlukiewicz)

BARM plansza 14

[14]

Plansza 15. ➊ Muzykańci z Bociek. Od lewej Edward „Baltaziuk”, Antoni Derehajło i Włodzimierz „Sówka”, Boćki, poł. lat 40. XX w. ➋ Od lewej stoją: Feliks Piotrowski, Antoni Puchalski, Antoni Ługowski; od lewej siedzą: Fonek Lubowicki, Zygmunt Zwoliński, Hornowszczyzna, 1943 r. ➌ Tadeusz Łuczaj, kolonia Lewki, lata 30. XX w.

Plansza 16. Zespół szkolny, Supraśl, lata 50., XX w. (Zdjęcie ze zbiorów Teofili Osmólskiej)

«tekst alternatywny»

Plansza 17. ➊ Jan Wilk, Śnieżki, lata 50. XX w. ➋ Jan Derehajło na zabawie sylwestrowej, Żegiestów, 1957 r. ➌ Trzeci od lewej Józef Zaremba, gmina Grodzisk, lata 50. XX w. ➍ Drugi z lewej Jan Wilk, Śnieżki, lata 60. XX w.

«tekst alternatywny»

Plansza 18. ➊ Antoni Siergiejuk (z prawej) z kolegą Grzegorzem Pogorzelskim i koleżankami z Nurca: Anną (z lewej) i Marysią (z prawej), Starowieś, lata 50. XX w. ➋ Janina i Aleksander Soczuk, Bystre, lata 50. XX w. ➌ Pierwsza z lewej siedzi Maria Kapustnik, Podbiele, lata 40. XX w. ➍ Młodzież na moście w Boćkach, trzecia z lewej Wiera Korniluk, lata 50. XX w.

«Tekst alternatywny»

Plansza 19. Koledzy Filomeny Piotrowskiej, Gołdap, lata 50. XX w. (Zdjęcie ze zbiorów Filomeny Piotrowskiej)

Plansza zamykająca wystawę

Pobierz BARM