Warsztaty

W lipcu 2018 roku fundacja po raz pierwszy zorganizowała warsztaty tkackie. Od tego momentu stały się one stałym elementem naszej pracy. Korzystamy z sześciu starych, blisko stuletnich krosien, które pochodzą z podlaskich wsi. Niektóre z nich dostaliśmy w prezencie (serdecznie dziękujemy panu Zdzisławowi Dąbrowskiemu z Chojnowa, a także państwu Janowi i Antoninie Tymińskim z Dubna), inne kupiliśmy. Po wyczyszczeniu, odnowieniu i uzupełnieniu brakujących elementów stały się pełnowartościowymi narzędziami, które będą mogły służyć jeszcze przez wiele lat. Przywrócenie ich do dawnej funkcji jest naszą wielką radością.
Do dziś zorganizowaliśmy kilkanaście warsztatów tkackich, na których powstawały chodniki z recyclingowych materiałów – zazwyczaj nieużywanych już ubrań, a także końcówek wełnianej przędzy pochodzącej z fabryki dywanów.
Współpracujemy z lokalnymi twórcami: panem Przemysławem Wejmanem, tkaczem wykształconym w Łodzi, panią Teofilą Osmólską, która tkactwa nauczyła się w dzieciństwie od mamy i panią Anną Góralczuk, która jest ostatnią czynną tkaczką mieszkającą w gminie Boćki.

Warsztaty 2018 Przemek

Przemysław Wejman, fot.: Krzysztof Koszewski

Warsztaty 2018

Anna Góralczuk, fot.: Krzysztof Koszewski

Warsztaty 2018

Teofila Osmólska

Warsztaty przeznaczone są dla osób początkujących. Pracujemy w niewielkich grupach, maksymalnie 6-osobowych. Jak dotąd wszyscy uczestnicy warsztatów wyjechali z własnoręcznie utkanym chodnikiem, a czasem nawet z kilkoma:)
Warsztaty odbywają się w dawnej drewnianej stodole przystosowanej do nowej funkcji, w gospodarstwie agroturystycznym „Agro Boćki”, w sąsiedniej wsi Kolonia Boćki 14A. Można tu również skorzystać z noclegu w tradycyjnym, drewnianym, podlaskim domu.

na moscie
Warsztaty 2020