Tadeusz Kuczyński

Tedeusz Kuczyński, Boćki

Urodził się 20.10 1937 roku we wsi Chranibory, w gminie Boćki. Rodzice: Janina z domu Bożym i Józef pochodzili z Bociek. Przed wojną, przeprowadzili się na kolonię Chranibory. Podczas okupacji Niemcy zmusili mieszkańców kolonii rozebrać dom i budynki i przenieść je ponownie do Bociek. W 1948 roku, gdy Tadeusz Kuczyński miał 11 lat zmarł jego ojciec. Jako najstarszy syn (miał troje młodszego rodzeństwa, brata i dwie siostry) musiał już pracować w gospodarstwie. Skończył szkołę podstawową w Boćkach, później uczył się u krawca Władysława Dziercińskiego w Boćkach. Pozostał na gospodarstwie, rodzeństwo przeprowadziło się do miast: Warszawy, Olsztyna i Zabrza. Od wczesnej młodości do dziś należy do Ochotniczej Straży Pożarnej, przez kilkadziesiąt lat brał udział w gaszeniu wielu pożarów w Boćkach i okolicy. Pod koniec lat 70. wyjechał do USA, gdzie spędził przeszło rok. W małżeństwie przeżył 55 lat, obecnie jest wdowcem, ma czworo dzieci, jedenaścioro wnuków i jednego prawnuka.

Opis drewnianego domu
Opis spiżarni i pieczonego w domu chleba
Potrawy gotowane przez mamę

Tedeusz Kuczyński, Boćki