Zenon Jakubowski

Zenon Jakubowski, Jakubowskie

Urodził się w 1932 roku we wsi Jakubowskie, gdzie rodzice: Józef i Anna, z domu Jachimczuk, Jakubowscy prowadzili gospodarstwo rolne. Był najstarszym z sześciorga rodzeństwa. Po wojnie skończył kurs krawiecki i przez wiele lat zajmował się krawiectwem, pracując jednocześnie na roli, od lat 60. wspólnie z żoną Marianną. Od lat 70. zajmuje się pszczelarstwem. Ma córkę, dwoje wnuków i czworo prawnuków.

Marianna i Zenon Jakubowscy, 1959 r. (ze zbiorów Zenona Jakubowskiego)

Lata 50., Boćki, od lewej Marianna Jakubowska, żona Zenona Jakubowskiego, Zenon Jakubowski, członkowie rodziny Grzegorza Turkowicza, od którego Zenon Jakubowski kupił dom w Boćkach

Lata 50., Boćki, od lewej Irena Adamiuk, Zenon Jakubowski

Lata 50., Boćki, ulica Starosielska, Bronisława Kaczyńska (wówczas Mikułowska), kuzynka żony Zenona Jakubowskiego)