Władysława Wińska

Władysława Wińska, Jakubowskie

Urodziła się w 1932 roku we wsi Jakubowskie, gdzie rodzice, Antoni Jakubowski i Janina z domu Niewińskiej, mieli gospodarstwo rolne. Była najstarsza z dziewięciorga rodzeństwa. W czasie okupacji niemieckiej chodziła niecałe dwa lata do szkoły w Boćkach. Po wojnie skończyła kurs krawiecki u zakonnic mieszkających w Boćkach. Po wyjściu za Jana Wińskiego, wspólnie z mężem prowadziła gospodarstwo. Przez wiele lat tkała maty ze słomy, które to zajęcie było ważnym źródłem utrzymania.

Lata 60., Kol. Jakubowskie, Franciszek Wiński, syn Władysławy Wińskiej

Lata 60., Kol. Jakubowskie, rodzina Władysławy Wińskiej

Lata 60., Kol. Jakubowskie, od lewej Władysława Wińska z synem

Lata 60., Kol. Jakubowskie, konie rodziny Wińskich