Zdzisław Kosiński

Urodził się w 1934 roku w Bodakach, w gminie Boćki. Ojciec Antoni Kosiński, pochodził z Bodak, mama Władysława Ustymowicz z Bociek. Rodzice posiadali w Bodakach ponad 110 ha ziemi ornej i 150 ha lasu. Zdzisław Kosiński jeszcze przed wojną rozpoczął naukę w szkole podstawowej w Bodakach, a po wojnie ukończył technikum rolnicze. Po bitwie w Bodakach, która rozegrała się 17 maja 1945 roku między oddziałem partyzanckim NSZ a a oddziałem NKWD, ojciec został aresztowany, podobnie jak wszyscy inni mężczyźni z tej wsi. Podczas przesłuchań w więzieniu w Bielsku Podlaskim był torturowany. Zwolniony po kilku miesiącach, nigdy nie odzyskał zdrowia, zmarł trzy lata później. Zdzisław Kosiński mając 17 lat dostał pięcioletni nakaz pracy. Został skierowany najpierw do Wilanowa, później do dawnego majątku Galwiedź pod Gołdapią. W gospodarstwie została jego mama z czterema córkami. Czwartego roku pracy w Galwiedzi Zdzisław Kosiński awansował na kierownika PGR-u. Po powrocie do Bodak objął gospodarstwo rodziców, ożenił się. Ma czworo dzieci. Intersuje się historią, pisze wiersze, będące komentarzami do wydarzeń historycznych i współczesnych, a także związane z własną biografią.

Opis domu rodziców
Opis umeblowania i wystroju domu
Wejście Armii Czerwonej w 1939 roku
Partyzantka